vitiligo

Effekten av smalbandig ultraviolett B strålbehandling på livskvaliteten för patienter med vitiligo

Slutsats: NB-UVB-terapi är effektiv för att lindra psykologisk stress och förbättra livskvaliteten för patienter med vitiligo.

 

Mål: Patienter med vitiligo upplever emotionell och psykologisk stress när de genomgår långtidsterapi. De försvagande psykosociala effekterna av denna sjukdom på patienternas livskvalitet är väldokumenterade. Denna studie utvärderar effekten av införandet av smalbandig ultraviolett-B (NB-UVB) terapi på livskvaliteten för patienter med vitiligo i Almadinah Almunawwarah, KSA.

Metoder: Trettioåtta patienter från det huvudsakliga dermatologiska centret på Ohud Hospital, Almadinah Almunawwarah, intervjuades mellan juni 2017 och mars 2019 med hjälp av frågeformuläret Dermatology Life Quality Index (DLQI). Intervjuerna genomfördes före och ett år efter NB-UVB-behandlingen, som lades till som en ny behandlingsmodalitet till den grundläggande terapeutiska regimen för aktuella läkemedel.

Resultat: Patienternas svar på vitiligoterapi var positivt. Den totala patientnöjdhetspoängen avseende NB-UVB-behandlingen var så hög som 9,1 av 10. Den initiala totala DLQI-poängen (5,67 ± 0,90) minskade markant efter NB-UVB-behandlingen (3,08 ± 0,56), vilket tyder på en signifikant förbättring. Patienternas följsamhet till uppföljningsbesöken förbättrades också.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34899128/