psoriasis

Slutsatser: PUVA och NB-UVB förblir en effektiv anti-psoriatisk behandling;

Inledning: Smalbandigt ultraviolett B (NB-UVB) och psoralen-ultraviolett A (PUVA) är fortfarande billiga och effektiva anti-psoriatiska terapier antagna över hela världen med olika frekvensprotokoll. Vi syftade till att systematiskt utvärdera bevisen på effekterna av olika frekvensprotokoll för fototerapi vid behandling av psoriasis.

Bevisinsamling: Vi använde följande termer, nämligen "fotokemoterapi", "fototerapi", "psoriasis", "UVB", "UVA" och "ultraviolett terapi", för att söka i Cochrane Controlled Register of Trials, MEDLINE och Embase i augusti 1, 2019. Vi organiserade resultaten med hjälp av ett PRISM-diagram och analyserade bias-risker med RoB-2-verktyget.

Bevissyntes: Vi inkluderade fem randomiserade kontrollerade studier (RCT) på oral PUVA och tre RCT på NB-UVB. De fem studierna på PUVA inkluderade totalt 1452 patienter med plackpsoriasis och fann ingen signifikant skillnad i effekt jämfört med två kontra tre kontra fyra gånger i veckan protokoll. De tre studierna på NB-UVB omfattade totalt 248 patienter med plackpsoriasis. Inga skillnader i effekt rapporterades vid jämförelse av olika frekvenser vid tillförsel av NB-UVB, nämligen två gånger mot tre gånger i veckan, två gånger mot fyra gånger i veckan och tre gånger mot fem gånger i veckan. Även om protokoll med högre behandlingsfrekvens per vecka uppnådde clearance snabbare än de med lägre frekvens, men de skilde sig inte åt vad gäller effekt.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/